Vad kan jag göra för att inte få SIBO?

Läkare och forskare inom medicin har inte kunnat identifierat anledningarna till varför en del personer får SIBO, och andra inte får det. Man har kunnat identifiera ett antal faktorer som ökar risken att få SIBO såsom:

  • glutenintolerans (celiaki)
  • diabetes
  • IBS
  • hypotyreos (sjukdom då sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormoner)onormala tillstånd i tunntarmen (divertiklar, stenoser, resektion)
  • vissa mediciner (steroider, antidiarroika som motverkar diarré, opioider, m.fl)
  • bypass operation på tunntarmen (kan göras i samband med viktminskningsoperation)
  • sjukdom som påverkar immunförsvaret
  • hög ålder
  • allvarlig näringsbrist

[1] [2]

Forskare inom ämnesområdet medicin och läkare är inte säkra på hur man kan undvika att få SIBO, men det finns ett antal saker som eventuellt kan minska risken:

  • Förbättra tarmens naturliga rörelser (MMC, Migrating Motor Complex)
    • Undvik att kontinuerligt äta. Tunntarmen behöver fasta i 2-3 timmar mellan måltider för att ha naturliga tarmrörelser
  • olösliga fiber kan förbättra matens väg igenom tarmen så det inte blir förstoppning, som i sin tur ökar risken för bland annat SIBO
    • Olösliga fiber finns bland annat i psyllium (kan köpas som psyllium husk)
  • God sömn
    • Vid sömnstörningar påverkas tarmens funktion som i sin tur kan leda till olika sjukdomar eller tillstånd. I den citerade studien (Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility) såg man eventuellt ett samband mellan sömnstörningar och IBS.

[3] [2][4][5]

References

  1. Greger Lindberg and Henry Nyhlin (2016): Gastroenterologi och hepatologi. 1, Studentlitteratur, Lund, 2016, ISBN: 978-91-4409340-6.
  2. Javier Alcedo González and Fermín Estremera-Arévalo and Julyssa Cobián Malaver and Javier Santos Vicente and Luis Gerardo Alcalá-González and Juan Naves and Elizabeth Barba Orozco and Claudia Barber Caselles and Blanca Serrano-Falcón and Anna Accarino Garaventa and Carmen Alonso-Cotoner and Jordi Serra Pueyo (2025): Common questions and rationale answers about the intestinal bacterial overgrowth syndrome (SIBO). In: Gastroenterología y Hepatología (English Edition), vol. 48, no. 2, pp. 502216, 2025, ISSN: 2444-3824.
  3. Eliza Knez and Kornelia Kadac-Czapska and Małgorzata Grembecka (2024): The importance of food quality, gut motility, and microbiome in SIBO development and treatment. In: Nutrition, vol. 124, pp. 112464, 2024, ISSN: 0899-9007.
  4. Alison M. Stephen and Martine M. -J. Champ and Susan J. Cloran and Mathilde Fleith and Lilou Lieshout and Heddie Mejborn and Victoria J. Burley (2017): Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. In: Nutrition Research Reviews, vol. 30, no. 2, pp. 149–190, 2017.
  5. Henri Duboc and Benoit Coffin and Laurent Siproudhis (2020): Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility. In: vol. 54, no. 5, pp. 405–414, 2020, ISSN: 0192-0790.

<– Tillbaka till Frågor och svar

Vidare läsning