Läkare och forskare inom medicin har inte kunnat identifierat anledningarna till varför en del personer får SIBO, och andra inte får det. Man har kunnat identifiera ett antal faktorer som ökar risken att få SIBO såsom:
- glutenintolerans (celiaki)
- diabetes
- IBS
- hypotyreos (sjukdom då sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormoner)onormala tillstånd i tunntarmen (divertiklar, stenoser, resektion)
- vissa mediciner (steroider, antidiarroika som motverkar diarré, opioider, m.fl)
- bypass operation på tunntarmen (kan göras i samband med viktminskningsoperation)
- sjukdom som påverkar immunförsvaret
- hög ålder
- allvarlig näringsbrist
Forskare inom ämnesområdet medicin och läkare är inte säkra på hur man kan undvika att få SIBO, men det finns ett antal saker som eventuellt kan minska risken:
- Förbättra tarmens naturliga rörelser (MMC, Migrating Motor Complex)
- Undvik att kontinuerligt äta. Tunntarmen behöver fasta i 2-3 timmar mellan måltider för att ha naturliga tarmrörelser
- olösliga fiber kan förbättra matens väg igenom tarmen så det inte blir förstoppning, som i sin tur ökar risken för bland annat SIBO
- Olösliga fiber finns bland annat i psyllium (kan köpas som psyllium husk)
- God sömn
- Vid sömnstörningar påverkas tarmens funktion som i sin tur kan leda till olika sjukdomar eller tillstånd. I den citerade studien (Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility) såg man eventuellt ett samband mellan sömnstörningar och IBS.
References
- (2016): Gastroenterologi och hepatologi. 1, Studentlitteratur, Lund, 2016, ISBN: 978-91-4409340-6.
- (2025): Common questions and rationale answers about the intestinal bacterial overgrowth syndrome (SIBO). In: Gastroenterología y Hepatología (English Edition), vol. 48, no. 2, pp. 502216, 2025, ISSN: 2444-3824.
- (2024): The importance of food quality, gut motility, and microbiome in SIBO development and treatment. In: Nutrition, vol. 124, pp. 112464, 2024, ISSN: 0899-9007.
- (2017): Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. In: Nutrition Research Reviews, vol. 30, no. 2, pp. 149–190, 2017.
- (2020): Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility. In: vol. 54, no. 5, pp. 405–414, 2020, ISSN: 0192-0790.